Seuramme

Hollolan Urheilijat-46

Seuralyhennys: HU-46 tai (yleisurheilussa HollU)
Perustamisvuosi: 1946
Jäseniä 2019: 690
Kotikunta: Hollola
Jaostot: ampumahiihto, hiihto, suunnistus, yleisurheilu ja soutu

Hollolan Urheilijat -46 on vuonna 1946 perustettu yleisseura. Seuramme lajeina ovat ampumahiihto, hiihto, soutu, suunnistus ja yleisurheilu. Tarjoamme liikunta- ja urheilumahdollisuuksia niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin. Seurassamme panostetaan kilpaurheilun lisäksi monipuoliseen harrastamiseen ja kuntourheiluun. Aktiivinen ja kannustava porukka sekä osaavat ohjaajat ja valmentajat mahdollistavat polun kohti omia tavoitteita!

Lue Seuralehti 2023 ->

Historia

Hollolan Urheilijat -46 on perustettu 28.12.1946 kyläseurojen keskusseuraksi. Keskusseuran perustamisella pyrittiin yhdistämään kyläseurojen voimavarat, jotta nuoria lupaavia urheilijoita pystyttäisiin lähettämään kilpailuihin. HU-46 kasvoikin heti 1950-luvulla toiminnaltaan ja jäsenmäärältään yhdeksi piirin suurimmaksi maaseutuseuraksi. Hiihdossa menestystä tuli heti seuran perustamisen jälkeen, mutta yleisurheilun taso nousi vasta 1950-luvulla, kun keskusurheilukenttä valmistui Kukonkoivuun. Seuran toiminta kehittyi tasaisesti niin, että ensimmäiset SM-mitalit HU-46:n nimissä saavutettiin vuonna 1967 hiihdossa ja yleisurheilussa. Seuran menestyneimpiin urheilijoihin ovat kuuluneet muun muassa Tuula Rautanen, Erkka Nieminen, Jussi Aspegren, Aino-Kaisa Saarinen, Joni Rautanen ja Eevamari Rauhamäki. Lisäksi nuorten sarjoissa Pinja Piira on saavuttanut MM-mitalin ampumahiihdossa, Aino-Kaisa ja Maija Saarinen maastohiihdossa. Nuorissa on ollut useita urheilijoita, jotka ovat menestyneet SM-kilpailuissa ja voittaneet mitaleja. Viime talvien nuoriin menestyjiin kuuluu muun muassa SM-mitaleja maastohiihdossa voittanut Verneri Suhonen, joka on kavunnut jo Suomen miesten kärkijoukkoihin etenkin sprintti-hiihdossa.

Seuran lajeihin on vuosien saatossa kuulunut nykyisten ampumahiihdon, hiihdon, soudun, suunnistuksen ja yleisurheilun lisäksi salibandy, pesäpallo, pyöräily, painonnosto, yhdistetty, mäenlasku, jalkapallo, lentopallo ja koripallo. Hiihto ja yleisurheilu ovat olleet vahvasti mukana koko seuran historian, mutta tällä hetkellä yleisurheilutoiminta on tauolla, kun jaostolta puuttuu vetäjä. Ampumahiihtojaosto perustettiin vuonna 1963, ja 1980-luvulla myös ampumahiihtotoiminta kehittyi SM-tasolle. Suunnistustoiminta nousi jälleen 1990-luvulla aktiiviseksi jaostoksi, ja vuodesta 2003 lähtien on myös seuran suunnistuskoulusta kasvanut nuoria menestyjiä. Tuorein nykyisistä jaostoista on soutu, joka perustettiin vuonna 2012 ja on saavuttanut menestystä Sulkavan Suursouduissa ja kirkkovenesoudun SM-kilpailuissa.

HU-46 on aina toiminut vapaaehtoisvoimin ja on rahoittanut toimintaansa alkuaikoina muun muassa seuralehtimyynnillä ja myöhemmin järjestämällä tapahtumia. Vuodesta 2004 lähtien HU-46 on järjestänyt Finlandia-hiihdon yhdessä Lahden Hiihtoseuran kanssa, ja se on ollut merkittävä tapahtuma seuran varainkeruun kannalta. Suomenmestaruuskilpailuja HU-46 on järjestänyt ampumahiihdossa, hiihdossa ja suunnistuksessa. Seuran historian suurin ponnistus on ollut Jukolan viesti, jonka järjestämisoikeuden HU-46 sai yhdessä Lahden Suunnistajat -37:n kanssa. Tapahtuma järjestettiin onnistuneesti kesäkuussa 2018 ja se keräsi silloin Jukolan historian ennätysosallistujamäärän, yhteensä noin 20 000 suunnistajaa. Aktiiviset toimijat ja vapaaehtoiset ovat olleet Hollolan kunnan ja yhteistyökumppaneiden lisäksi merkittäviä tekijöitä seuran menestyksen sekä lasten, nuorten ja aikuisten liikuttamisen kannalta. Seuran pitkäaikainen puheenjohtaja Esko Saari väistyi vuonna 2015 tehtävästään puheenjohtajana ja uusi puheenjohtaja, seuran kasvatti Henri Rauhamäki on ottanut vastaan haasteen kehittää Hollolan Urheilijat -46 kohti uusia kymmeniä. Vuonna 2020 seura otti askeleen kohti seuraavaa tasoa, ja palkkasi ensimmäisen työntekijänsä kehittämään toimintaa. Entinen maajoukkuehiihtäjä Lari Lehtonen aloitti seuran toiminnanjohtajana aktiiviuransa päätyttyä keväällä 2020.

HOLLOLAN URHEILIJAT -46 puheenjohtajat vuodesta 1946 alkaen.

HU-46 kunniajäsenet

 

Ampumahiihto

Suunnistus

Hiihto

Soutu

Menoa ja sykettä vuodesta -46